Bra och dåligt med städning

Det här med att städa hemmet är ett ont måste. Man kan inte låta dammet och smutsen vinna! Att städa en eller flera gånger i veckan kommer med båda dåliga och bra sidor. shutterstock_167358854

Bra sidor av städningen

Du trivs mer hemma

Ett välstädat hem känns skönare att vara i, man har tagit bort ett jobbigt stressmoment som syns var man än tittar. Det är också roligare att bjuda hem folk när man vet att allt i hemmet är i sin ordning.

Du bränner kalorier

En riktigt städdag kan göra att slipper gymmet för en dag. En normalviktig person kan bränna så mycket som 300 kalorier per timme (!) när man städar. Det gör upp för att missar en dag på löpbandet eller med vikterna på gymmet.

Skönare för allergiker

Många personer är faktiskt allergiska mot damm och dammpartiklar. Det kan leda till snuva eller nysningar, såsom vid pollenallergi. Om man städar ordentligt åtminstone en gång i veckan, slipper man dessa problem.

Dåliga sidor med städningen

Tar tid från annat

Man måste sidosätta tid för att städa. Det betyder att vissa dagar måste man välja bort en film i soffan, en trevlig kväll med kompisarna eller ett besök hos föräldrar och syskon.

Tar styrk på kropp

Man tror kanske inte att städningen ska vara tung, men har man rygg- eller knäproblem sedan tidigare kan städningen vara slitsam. En för kort dammsugarslang kan göra att man går böjd under hela dammsugningen och behöver man plocka mycket från golvet blir det många knäböj. Lyssna alltid på kroppen och ta till hjälp när det kommer till aktiviteter och uppgifter som du vet gör ont att göra.