Inred med doft

Att inreda med doft är något som kommit mer och mer på tapeten. Idag finns det en mängd olika doftljus, rökelser och sprayer som man kan doftsätta hemmet med. Ett tips är att inreda med dofter efter årstid. Nu när det är höst är det mysigt med varma dofter, dofter som cederträ eller saffran.

Dofter

Idag finns det dofter i nästan allt som hör hemmet till. Tvättmedlen, sköljmedlen, rengöringsmedlen och de olika tvålarna innehåller många olika dofter och det kan lätt bli för mycket doft hemma. Vad som är viktigt att tänka på är att många rengöringsmedel och billiga doftljus och rökelser innehåller syntetiska dofter, något som kan få en motsatt verkan av vad man önskar. Vissa människor kan reagera på syntetiska dofter vilket kan ge både huvudvärk och illamående.

Därför är det av extra vikt att ta in naturliga dofter i hemmet. Dofter som kan skapa harmoni och lugn, eller energi och livsglädje, beroende på vilken effekt man önskar. Syftet med olika dofter är att man ska må bra och känna välbehag. Ett tips om du söker efter doft till ditt hem är att besöka doftljusbutiken.se. Där hittar du ett brett utbud av dofter från många stora leverantörer som tillverkar ljus i bra kvalité.

Vilket doftkälla ska man välja?

Man måste också bestämma sig för vilken typ av doftkälla man önskar. Doftpåsar och doftpinnar är produkter som luktar hela tiden, under en begränsad tid. Väljer man istället doftljus skapas en doft som doftar när man tänder ljuset, och som sedan försvinner när det blåses ut. Doftljus är en bra doftkälla som man kan begränsa och använda under olika tider på dagen. Här kan du också kombinera så att du har en doft på toaletten, en i sovrummet samt en annan i vardagsrummet. Att kombinera olika dofter ger en personlig doftstil i hemmet. Se till att doftsätta de olika rummen så de får en harmoni, dofterna måste passa ihop för att inte skapa disharmoni. Gillar du citron till exempel är det inte fel att använda det både i badrummet, köket och vardagsrummet. Vill du istället ha mer lugn och ro i sovrummet kan du doftsätta med lavendel där.

Här kommer lite tips på olika dofter som passar i olika rum;

  • Köket – Här är det örtiga och kryddiga dofter som passar bäst. Rosmarin och citron är två dofter som är vanliga i kök.
  • Vardagsrummet – Här är det varma och mjuka dofter som passar. Ambra eller cederträ är vanliga. Vill du istället få lite mer fräsch doft är citron ett säkert kort.
  • Sovrummet – I sovrummet vill man ha lugn och ro och därför ska man välja dofter därefter. Lavendel är en avslappnande doft som passar bra i ett sovrum.
  • Badrummet – I badrummet passar det med friska och fräscha dofter. Idag finns det två passande dofter hit, clean cotton och flyffy towels. Två dofter som ger en känsla av hav och ren tvätt.

Har du inte tänkt på doftsättning och doftdesign tidigare kanske det är dags nu, genom att doftsätta hemmet rätt kan du skapa ett hem som verkligen inger lugn och välbehag. Ett hem som är i just den personliga doft som passar dig.