Så perenner

Redan i januari kan man påbörja arbetet med att så vissa blommor och växter. Skicka efter lite frön så hjälper vi med information om hur man kan gå till väga.

4752248-seedlings-growing-in-peat-moss-pots

Många frön bör ha en kylperiod på omkring åtta veckor, man kan så dem inomhus i såjord och fukta lätt, sedan får de stå inne i rumstemperatur i ett eller två dygn så att fröna får dra till sig lite fukt. Vilket djup de bör planteras på står på fröpåsen.

Anledningen till att perennerfrön behöver kylbehandlas är på grund av hur de fungerar ute i naturen: på hösten faller dessa frön till marken och ligger sedan kvar under vinterkylan. Man kan säga att de helt enkelt är programmerade att överleva en kylperiod i vila innan de vaknar upp och kan gro när våren till slut kommer.

Om man vill kan man kylbehandla fröna i kylskåp, men det är inte alla som vill fylla kylskåpet med jordkrukor, då kan man istället använda en påse som man fyller med lätt fuktat sand och lägga ned fröna i dem. Det är bra att titta till fröna ett par gånger i veckan. När man märker att fröna har börjat få en eller flera rötter som vuxit ut en del tar man ut påsen och häller över allt i en jordfylld kruka.

Efter kylbehandlingen är det viktigt att man har bra med ljus för att förgro perennerna, för detta kan man faktiskt använda ett lysrör, de bör hänga omkring 10 till 15 cm ovanför plantorna och lysa mellan 12 till 14 timmar om dagen. När groddar börjar dyka upp är det dags att ställa plantorna svalt, omkring +15ºC är lagom. 

När en stjälk slutligen börjar växa är det dags att skola om plantorna. En mullrik jord blandat med såjord är att föredra. Låt dem sedan stå i halvskugga i ett par dagar för att rotsystemet ska växa till sig och plantorna slutat sloka. Som plantorna gör sig fullrotade i krukorna måste de omskolas en eller flera gången innan de planteras ute.