Tips för målning

Det är ganska besvärligt att måla om. Det krävs faktiskt fler steg än man först tror. Här ger vi dig målningsgrunderna så du vet vad du ger dig in på. I den här artikeln pratar vi främst om vägg- och takmålning.

Om du tar in hjälp

Låter det som för mycket arbete? Det är ingen fara, det finns gått om bra målare som kan göra jobbet åt dig. Är det bara ett eller två rum kanske man klarar det själv men när det är hela huset eller fasaden kan det vara mer lönsamt både ekonomiskt och tidsmässigt att anlita någon som gör jobbet åt en. Då vet man också att det blir målat med bra färger och utfört på rätt sätt.En målare lämnar en garanti på hur länge färgen borde hålla och ser till att underarbetet blir gjort på rätt sätt. Det är svårt att få en hel vägg jämn och snygg om utgångsläget är dåligt men en målare har sina knep och kommer att göra det riktigt bra.

Om du gör det själv

Är det som sagt bara ett eller två rum som ska målas kan man gott och väl lägga ner en dag eller två av sin egen tid. Det kan vara en nyttig kunskap att lära sig och vem vet, du kanske till och med tycker det är kul!

Bra underarbete

Underarbetet är A och O när man ska måla om och få snyggt resultat. Det går bra att måla på tapeter om de ser bra ut. Du kommer inte att få snyggt resultat om tapeten inte sitter ordentligt eller är fult tillskuren runt dörrar och utmed lister. Sitter tapeten lös ska man antingen limma fast den eller helt enkelt dra bort det lösa.Skarvarna kan man bli tvungen att spackla över och sedan slipa spacklet. Sprickor och andra ojämnheter ska också spacklas och slipas plant. Torka sedan av eller damma av väggarna så de bli fri från slipdamm. Kom dock ihåg att inte spackla tapeter som har struktur för då kommer du att få vissa bitar där färgen är helt plan medan resten av väggen har struktur. Då är det bättre att försöka limma fast tapeten.Täck över golv och möbler med plast eller papp för att skydda dem. Man kanske tror att man kan vara försiktig och inte spilla men olyckor händer alla, även professionella, så skydda allt som du inte vill smutsa ner.

Målningen

Dags att skaffa fram bra material. En roller gör arbetet mycket jämnare och snabbare än en pensel. Köp även en förlängningsstav till rollern så slipper du klättra upp och ned i en stege för att komma åt överallt.Maskeringstejpen ska fram och försök att täcka exempelvis en list med en lång tejpbit. Då är det mindre risk att det blir små jack i färgen när tejpbitarna dras bort. För att försäkra sig om att tejpen fäster och att färgen inte blöder genom, kan man måla längsmed tejpkanten med en ljusare färg än den som ska upp på väggen. Då målar man fast tejpen och den andra färgen blöder inte igenom och kommer på listen. Eftersom lister och fönsterkanter oftast är vita kan det vara bra att måla med vitfärg på tejpbitarna.Rolla en rad i taget, uppifrån och ned eller tvärtom, innan du tar ett steg åt vänster eller höger för nästa rad. Det minskar risken för ränder. Var beredd att ju mörkare färg du har valt till väggen, desto fler varv kommer du behöver måla om väggen är ljus. Från mörk till ljus kommer också ta fler än ett varv. Troligtvis tre eller fyra.