Trendigt med egna betongplattor

Betongplattor  är den näst vanligaste beläggningsytan i trädgården. De har en lång rad fördelar och ett naturmaterial. Det är väldigt hållbart och kan varieras på näst intill oändliga sätt. De är förhållandevis lätt att anlägga själv och den nya trenden är att gjuta egna plattor. 

Betonplattor

Att gjuta sina egna trädgårdsplattor är ett roligt projekt och kan vara en lösning när det inte längre går att komplettera sina gamla trädgårdsplattor då de inte längre säljs i handeln. Dessutom är det ett ganska billigt alternativ. Gräs är det vanligaste materialet i trädgårdarna, det är mjukt och skapar en inbjudande atmosfär men hur mycket man än arbetar med att ha en vacker gräsmattan så går den inte att få helt plan såsom man vill ha för att trädgårdsmöbeln ska stå rakt eller så tålig att den klarar av slitningarna från fordon. En gräsmatta kräver i perioder också väldigt mycket skötsel.

Därför passar ett hårdare material bättre på vissa områden i trädgården. Att anlägga en trädgård är väldigt kostsamt och man kan lägga stora pengar på vackra markstenar i både betong och natursten och det finns en mängd olika leverantörer för det. Vill man spara in pengar för att prioritera det på annat för trädgården så kan man gjuta egna betongplattor. Betong, gjutformar vatten och en hel del tålamod är det som behövs. Själva gjutningen går relativt fort men det tar tid att vänta på plattorna att torka och att sedan gjuta tillräckligt många för att det ska täcka den tänkta ytan. Därför kan det vara en bra ide med flera gjutformar att gjuta i samtidigt. Och en gjutform behöver inte kosta en massa pengar, det kan vara en godislåda från affären.