Belys hemmet rätt

En viktig faktor för att skapa ett trivsamt hem är rätt belysning. Genom att lägga tid och planering på din belysning kan en helt annan atmosfär skapas i hemmet. En atmosfär som belyser utvalda delar, skapar ”små rum” i rummet samt ger karaktär och personlighet. Här kommer lite tips på hur du kan belysa ditt hem på bästa sätt.

Belysning

Placera rätt

Det viktigaste när man tänker belysning är placeringen. Många gör lätt det felet att när ett rum ska belysas, placeras en lampa i mitten av rummet, i takhöjd, för att bli ett bra allmänljus. Att sätta en taklampa i rummet är inte fel, men med endast en taklampa blir ljuset i rummet lätt platt och intetsägande. Genom att först anpassa höjden på lampan kan olika ljus skapas. Placeras lampan högt får man mer rymd i rummet, placeras den lägre känns rummet istället mindre. Ett annat tips är att placera lampan närmare en vägg för att få skuggningar på väggen eller att placera den över ett föremål som vill belysas extra.

Fler ljuspunkter

Tänk också på att det inte bara behövs en lampa i ett rum utan gärna fler belysningspunkter. Satsa på en taklampa för allmänbelysning, placerad på rätt höjd för att bredda eller dra ihop rummet samt tre till fyra olika punktbelysningar. Punktbelysningarna kan gärna belysa en tavla, en prydnad eller lysa mot en vägg för att skapa en snygg effekt. En regel är att alltid ha dimmer på tak- och spotlight belysningen.

Genom att sätta rätt belysning i ett rum kan du skapa en förtrollande känsla på ett rum som innan känts rätt så platt och stelt. Genom att belysa på rätt sätt kan du skapa ett rum med vackra effekter och stilfull inredning, en inredning som innan känts gammal och tråkig.

Ta hjälp av nätet

Något som är väldigt bra idag är att ta Internet som hjälp till den perfekta belysningen. På nätet finns många forum, där StyleRoom är ett, där du kan hitta mycket inspiration och idéer. Genom nätet kan du också följa de större inredningsbloggarna för att få veta vad som är på gång och vilken belysning som är rätt just idag. Du kan också genom nätet sedan handla den belysning du önskar. I och med dagens säkra webbshoppar kan du komma över en belysning som inte finns i just den stad du bor. Ett tips inför vintern är att satsa på ljusslingor att placera i inredningen. Ljusslingor är väldigt inne nu och du kan enkelt placera dem i en vacker vas, bakom en tavla eller varför inte under trappstegen i trappen.

Gör egna lampor

Ett tips om du inte har råd att köpa ny belysning är att göra om dina gamla lampor. I en artikel med Lulu Carter finns bra tips på hur man kan ta sin gamla lampskärm och göra en ny med snyggt och smakfullt tyg. Ett tips är att inte bara använda tyg utan att även dekorera med fjädrar, bokmärken eller vackra band. Här är det bara fantasin som sätter gränserna för hur resultatet kommer att bli.

Har du inte tänkt på belysningen i ditt hem förrän nu har nya dörrar öppnats för din inredning. Dörrar som kommer att göra stor skillnad.