Flyttstädningen

Under livet byter man hem några gånger. Från föräldrar till eget. Från det lilla studentrummet till en etta. Sedan kanske man flyttar ihop och behöver mer utrymme. Sedan behöver man flytta för att jobba. Och sedan blir man förälder själv och behöver ännu större lägenhet eller kanske ett hus. En sak man aldrig kommer undan när man flyttar är flyttstädningen. 

När man planerar sin flyttstädning ska man först välja om man ska göra den själv eller anlita någon som gör det åt en. Rut-avdraget har gjort det mycket lättare att få städhjälp till ett billigare pris men för vissa är det ändå svårt att få det ekonomiska att gå ihop. Då kan det vara värt att hålla en auktion där företagen får slåss om vem som städar ut din lägenhet. Hos Bidlay.se kan du få hjälp att få flyttstäd till ett pris som passar dig. Där startar man helt enkelt en auktion och berättar vad som ska göras, hur många kvadrat som ska städas och när det ska vara klart. Sedan är det upp till företagen att lägga bud på arbetet. För att vara säker kan man lägga ett högst bud så företagen vet hur mycket det max får kosta. Är det flera företag som är intresserade får de helt enkelt erbjuda det billigaste priset. På så sätt kan man komma undan riktigt billigt och slippa spendera en hel helg med skurhinken i handen.

Känns det onödigt kostsamt att betala för något som du lika gärna kan göra själv så är det bra att planera städningen. Om du flyttar in i nya lägenheten i princip samtidigt som du ska vara ute ur den andra kan det vara smart att börja längst in i lägenheten. Ta bort alla kartonger och saker som ska med i flytten. Lämna kvar städartiklarna och lite toalettpapper i badrummet så du fortfarande kan gå på toaletten under städningen.

Arbeta uppifrån och ned. Kolla i hörnen i taket och ta bort eventuella dammsamlingar. Gå sedan vidare och dammsug (även väggarna om du ser att det behövs). Dammtorka alla ytor. Se till att få bort alla fläckar runt spisen och inuti ugnen. Har du kaklat badrum kan du använda moppen för att torka av väggarna och spola rent med duschslangen. När du tror att allt damm är borta är det dags att putsa fönstren, båda utsidan och insidan.  Många av de större hyresföretaget har checklistor som man kan följa för att vara säker på att man städar så grundligt som möjligt. Här ser du ett exempel från Umehem.

Det som brukar skilja en flyttstädning från en vanlig storstädning är detaljerna. Man ska dammtorka lister och dörrar, kanske behöver en vägg målas eller så måste man fixa fula spikhål. Det samlas mycket smuts och damm på lysknappar och handtag så gnugga lite extra på dessa ställen. Kom också ihåg fläkten och svåråtkomliga ställen som man oftast hoppar över i vanliga städningen: bakom elementen, bakom toalettstolen och golvbrunnen i duschen.

Jobba vidare på detta sätt genom hela lägenheten och avsluta i hallen så du inte behöver springa över ett nystädat golv för att komma ut.