Inred med mindre för mer värde

Det är inte så konstigt att det finns hela universitetsutbildningar som fokuserar på inredning: det är en vetenskap att inreda rätt. 

Som privatperson går det mycket efter personlig smak och då är det helt okej att bryta mot alla inredningsnormer och göra som man vill. Men det är alltid bra att låta sig inspireras och få råd och tips och vilka andra alternativ än dem man själv känner till som finns.

En av dessa tekniker är att använda mindre saker för att skapa en stilrenare och mer fokuserad inredning, så kallad minimalistisk inredning. Tanken bakom detta är väldigt simpel: det är svårt att inreda ett hem med en röd tråd om det finns hundratals små inredningsdetaljer att ta i beaktning. Och trots vad länken ovan visar, behöver inte ett minimalistiskt hem bestå endast av svart och vitt. Färgskala är helt valfritt.

Genom att använda få men väldigt sägande detaljer kan man skapa ett hem som ser ut som en katalogbild.

Stort men få

En sätt att göra detta är att skaffa en stor inredningsdetalj till rummet, förutom möblerna och lamporna, som får vara talande för hela rummet. Vi har tidigare pratat om att hänga upp stora siffror och bokstäver som ett läckert sätt att inreda med saker från utsidan. Välj ett ord eller en sifferkombination och spika upp ovanför soffan. Det blir en udda detalj som drar till sig blickar, den är stor nog att fylla en större vägg och eftersom den är ensam på väggarna kommer den att få mycket uppmärksamhet. Och som extra plus får man ett snyggt 3D-konstverk på väggen.

Smått men få

När man vill inreda med små saker men samtidigt inte överväldiga rummet, ska man vara extra noggrann med vart man placerar dem. Ställ dem inte i fönstret eller i en bokhylla. De försvinner in i inredning och syns nästan aldrig. Välj istället att ställa dem på soffbordet, på en egen bänk i sovrummet eller mitt på köksbordet. Genom att låta den lilla detaljen få en central plats, blir den ändå en stor del av inredningen.

Ett annat knep är att skaffa en liten sak i en väldigt stark eller udda färg. Om vardagsrummet är brunt och blått kanske den här ljuslyktan eller porslinsfiguren är starkt orange. Färgen passar med både brunt och blått men kommer att vara den enda i sitt slag i rummet. Då kommer den alltid att synas.