Inreda med gamla saker

En av de viktigaste sakerna att tänka på när man vill inreda ett personligt och ombonat hem är att blanda. Hur fina och dyrbara saker du än har i ditt hem kommer resultatet ändå att bli platt och opersonligt när allting är nytt och i samma stil. Egentligen spelar det inte så stor roll vilken stil du föredrar. Blanda högt och lågt så får du ett naturligt och hemtrevligt resultat.

en hög med bland annat gamla böcker

Loppisar är guldgruvor

Vissa möbler, till exempel madrassen, föredrar de flesta att köpa nytt. Andra möbler, till exempel förvaringsmöbler, bord och stolar finns det ofta ingen anledning att köpa nytt, om det inte är så att man är ute efter något speciellt. Annat man med fördel letar efter på secondhandmarknaden är detaljerna, det som gör ditt hem till något mer än ett utställningsrum på Ikea. Här har du till exempel tavlor, konstföremål i form av keramik, skålar, ljusstakar med mera. Även lampor, mattor och porslin är perfekt att köpa begagnat. Förutom att det ger dig ett trevligare hem finns det flera ytterligare fördelar med att köpa begagnad inredning:

  • priset
  • miljön
  • unikhet

Att allt på secondhandmarknaden är billigare än nytillverkade saker stämmer förstås inte. Men i många fall finns det sköna slantar att spara och använda till något annat. Att det är bättre för miljön att använda varor som redan finns är däremot självklart. Att du dessutom får ett unikt och personligt hem är inte att förakta det heller.

Var inte rädd att förändra

Ännu en positiv sak med att inreda med gamla saker är att det är lätt och roligt att förändra sakerna. Den tristaste furumöbel blir som ny med ett lager färg, klädda stolar är lätta att sätta nytt tyg på och på ramar och ljusstakar kan man med fördel använda sprayfärg. Lycka till!