Lys upp trädgården

Trädgården kan dra många av samma fördelar som våra rum när det kommer till belysningen. Att spendera pengar på bra trädgårdsbelysning är därmed något vi alla kan göra med gott samvete.

Belysning i trädgården kan göra så att snygga delar blir mer iögonfallande, men även hjälpa till att sätta stämningen för de där varma sommarkvällarna. Medan det kan vara värt att experimentera för att hitta det bästa möjliga resultatet är det fortfarande bäst att tänka till litet innan man börja leta bland utbudet idag.

Att välja ut vad det är man ska belysa är det första steget man måste ta. Det går att belysa väldigt mycket i trädgården, både litet och stort. Allt från några små lampor i rabatten till större spotlights riktade mot ett vackert träd på tomten kan lyfta trädgården och göra den mer dynamisk och intressant när solen väl går ned.

För att slippa köpa armaturer och sedan behöva lämna tillbaka dem för att de inte passade kan det vara smart att provbelysa först. Ett väldigt enkelt sätt att göra detta är att bara ta en ficklampa och se hur olika vinklar fungerar tillsammans med objektet. Om ficklampan inte simulerar ljuset man vill ha på rätt sätt kan man alltid gå ut med en bordslampa och en lång förlängningskabel och testa sig fram.

Utomhusbelysning av denna natur kan man ofta installera med svagström. Vilket betyder att man faktiskt kan göra jobbet själv. När det att gräva ned kablar i marken är det dock viktigt att veta att vissa typer av kablar får läggas ned direkt medan andra måste läggas i kabelskyddsrör.

Man kan också sätta in timers för belysningen för att slippa behöva komma ihåg att tänka den varje dag. Mest effektivt är nog att välja en ljuskänslig timer som slås på när ljuset ute blivit tillräckligt svagt.

Även när man valt ut en armatur kan det vara bra att tänka på om det är ett kallt ett varmt ljus man är ute efter. Tänker man inte på detta finns alltid risken att man blir något missnöjd med resultatet men inte riktigt förstår varför. Färgtemperaturen kan göra mer skillnad än man först tror. Ibland är en kombination av både varmt och kallt ljus det som ger bästa möjliga effekt.

Tänk slutligen på vilka lampor (om några) som ska lysa även under vintern. Sitter de allt för nära marken kommer det nog inte vara praktiskt att skotta fram dem varje gång det snöat. Pollare och lyktstolpar är de som nog fungerar bäst även under vintermånaderna. Då är det dessutom extra trevligt med lite extra varmt ljus på gården.