Textilier i inredningen

Det är nästan magiskt hur stor effekt det ger att använda textilier i inredningen. Ofta är textil inget man tänker så mycket på, de bara finns där i bakgrunden. Men om man väljer att ta ett nytt grepp om textilierna och istället utnyttja effekten de ger har man mycket att vinna i sin närmiljö.

vackert gudfärgat tyg

Några av fördelarna med att inreda med textil är:

  • Ljuddämpande effekt
  • Billigt sätt att föra in eller ändra färg
  • Skapar mjuk och ombonad känsla

Ett rum där ljudet känns hårt och ”skrälligt” blir snabbt och lätt ljuddämpat med en fluffig matta, några kuddar och gardiner. Är det ett rum där kuddar eller gardiner inte passar kan man istället sätta ett tyg på väggen. En möjlighet är till exempel att spänna upp ett vackert tyg på en ram, man får då en snygg och billig tavla som har en utmärkt ljuddämpande effekt. Ett vitt kök eller badrum är perfekt att förvandla med textil. Några nya handdukar eller andra färgglada accenter i textil förvandlar rummet på ett ögonblick. Dessutom skapar det hemtrevnad som inget annat material.

Fantasin sätter gränserna

Med textil kan man åstadkomma mycket i ett rum, utan att behöva vara det minsta händig. Tyg kan draperas runt fönster utan minsta lilla inblandning av nål och tråd. Klädda sitsar på matstolar likaså, häfta fast tyget med häftpistol och sätt det på plats bara. En sliten soffa snyggas till med ett tyg eller överkast snyggt draperat över, och en rejäl duk förvandlar det mest tråkiga bord. Givetvis är det ändå så att den som är duktig på sömnad och annat textilt hantverk har större möjligheter, men det är absolut inget krav för att kunna inreda med textil. Känn dig fri att använda din kreativitet, blir resultatet inte som du tänkt dig är det alltid lätt att börja om.