Lägga nytt golv

Golvet utgör en mycket stor del av ett rums karaktär och det är viktigt att ta hänsyn till både material och utseende när du ska lägga det. Alla golv passar inte till alla syften, så ha i åtanke vad rummet ska användas till innan du bestämmer dig. Det är till exempel ingen höjdare att lägga ett parkettgolv i badrummet eller ett textilgolv i köket.Lägga golv

Parkett – för en lyxig och elegant känsla

Parkettgolv bestod tidigare av massiva parkettstavar som spikades fast i reglar eller andra underlag. Nuförtiden så använder man sig främst av tunnare brädor bestående av flera parkettstavar som satts ihop i bredd som man kan använda för att bygga ett komplett golv. Det finns många olika varianter av parkett och träslag som du kan använda, så ta dig tid att kolla runt så att du hittar en variant som passar ditt rum.

Textilgolv – Perfekt för barnrummet

När man talar om textilgolv så handlar det oftast om tuftade mattor eller vävda mattor. Tuftade mattor skapas i tuftmaskiner som fäster öglor i en stomme. Vävda mattor kan komma i fyra olika utföranden: Wilton, Axminster, Flatvävt och Velvet. Den huvudsakliga skillnaden mellan de fyra är hur garnet binds samt möjligheten att väva mönstrat eller omönstrat. En av fördelarna med textilgolv är att det håller nere ljudnivån från bland annat steg, vilket gör det perfekt för barnrummet på övervåningen. Det absorberar även ljud vilket minskar eko.

Laminatgolv – Ett billigare alternativ till parkett

Laminat är ett perfekt alternativ för den som vill ha ett parkettliknande golv men inte vill betala flera hundra kronor per kvadratmeter. Laminat består av ett kärnmaterial vars ovansida täcks med ett ytskikt. Golven är mycket lätta att hålla rena och man kan till och med få tag i ljuddämpande varianter.