Vacker utsida

Det första man ser när man närmar sig ett hus är förstås utsidan, och eftersom de flesta av oss är måna om att göra ett gott första intryck är husets fasad och tak viktigt att rusta upp. Det kan finnas flera anledningar till att man vill göra en makeover på husets utsida. En kan vara att man helt enkelt vill göra sitt hus så vackert som möjligt att titta på. Genom att göra förändringar på utsidan kan huset gå mer i ens egen stil.Ett annat skäl till att man vill göra om husets utsida kan vara att huset snart ska säljas och man vill att värdet ska pressas upp så mycket som möjligt. Med hjälp av en fräsch utsida ökar chansen för en upptrissad budgivning. Den allra största anledningen till att göra det är dock förstås om fasaden är sliten och inte står sig mot regn och rusk.

HusFasaden

Ett sätt att fräscha upp husets fasad är att måla om den. Då ger man huset en nystart och förändringen blir omedelbar. Du kan antingen välja att måla i samma färg som nu och bara göra den lite nyare, eller så gör du något radikalt och väljer en helt ny färg. Oavsett vilket alternativ du väljer kommer en ommålning att göra att huset ser nyare och fräschare ut, så länge den skötts på ett bra och professionellt sätt.Väljer du att bara fräscha på färgen så ska man först skrapa bort färgflagor. Man kan använde en stålborste och bara snabbt gnida över fasaden. Alla ställen där färgen har försvunnit helt måste man lägga på grundfärg innan man målar. Innan man målar ska man dock rengöra fasaden med målartvätt och tvätta bort det noggrant. Låt alltid träet torka ordentligt innan du målar på första varvet och låt det torka mellan varven också.

Taket

Ett annat sätt att göra om utsidan är att lägga ett nytt tak. Det låter som ett stort projekt, men det är något som kan vara till stor hjälp för dig i framtiden. Dels är taket en viktig del som utsätts för mycket slitage så regelbunden takomläggning är att rekommendera, dels gör det att huset ser betydligt fräschare och finare ut. Om du vill ha ett material som är billigt men ändå stryktåligt och snyggt är kanske plåttak något för dig.Väljer du att snygga till ditt hus på egen hand kan det vara bra att läsa på så mycket som möjligt innan. Du hittar massor av smarta tips på nätet. Allra bäst är förstås om du redan har erfarenhet av detta sedan tidigare. Känner du dig osäker i hur du ska gå till väga kan du alltid anlita en firma som sköter jobbet åt dig.