Hur man ljussätter olika rum

Ljussättning handlar om att få till en bra belysning i ett rum, men eftersom rum kommer i olika storlekar och används på olika sätt är det inte alltid lätt att veta vilken typ av belysning som är bäst. Av denna anledning tänkte vi dela med oss av lite tips kring just detta.lampor_165611789

Sovrummet

Sovrummet är ett rum där man bör satsa på att huvudsakligen ha två typer av belysning: bra allmänbelysning och trevlig stämningsbelysning. Allmänbelysningen är till för att lysa upp så stora delar av rummet som möjligt. Detta är inte bara bra när man letar åt ett nytt plagg i garderoben utan även då det är dags att städa. Stämningsbelysningens uppgift framgår ju tydligt av namnet och detta är något som många gånger fixas enklast om man gör allmänbelysningen reglerbar. Är man en som gillar att läsa i sängen ska man ju så klart även se till att skaffa en bra sänglampa ovanför sängen på väggen eller på nattduksbordet bredvid.

Vardagsrummet

I vardagsrummet kan det vara en god idé att börja med de små ljuskällorna som man vet med sig måste finnas. Dessa är ofta de man kallar funktionsbelysning då de fyller en specifik funktion. Detta kan till exempel vara belysning i en läshörna eller lysa upp en bokhylla. Med dessa ljuskällor på plats får man en bättre förståelse för  vilka delar av rummet som allmänbelysningen bör fokusera på. Vardagsrummet är ju också mysrummet i väldigt många hem så stämningsbelysningen bör man helt klart titta lite extra på. Fler och mindre ljuspunkter är ett bra sätt att tänka på vardagsrummet för att lättare uppnå mysfaktorn.

Badrummet

När det kommer till badrummet är det dags att börja tala om varmt och kallt ljus. Beroende på hur varmt eller kallt ett ljus är kommer det är återge färger på lite olika sätt. Och eftersom det är vanligast att göra sina dagliga rutiner i badrummet och det är där vi tittar hur se ser ut finns det risk att man får en liten felaktig bild av detta om man använder för kallt ljust. Detta kommer nämligen göra att man ser blekare ut än vad man egentligen är. Så lite varmare ljus är faktiskt ett bra tips. Vill man bli teknisk ska man då titta efter lampor som är mellan 2700-3000K (Kelvin).