Planera elen i rummet

När du helrenoverar har du chansen att anpassa allting såsom du vill ha det. En del som får alldeles för lite uppmärksamhet är elplaneringen. Denna gör du bästa tillsammans med din elektriker, men inför mötet kan du redan ha en plan och få dennes åsikter på om det är genomförbart. 

El i väggarna eller utanpåliggande?

Idag är det mesta av elen i väggarna. Man kan fräsa spår i väggarna för att lägga in rör och dra el i efterhand om det inte finns någon el alls. Utanpåliggande el passar bäst i garage och källare där estetik är mindre viktig. Utanpåliggande el kan dock höra hemma i äldre hus, om du har intresse för byggnadsvård.

Antal uttag

Ingen kommer någonsin att säga att de ångrar att de satte in ett uttag extra. Kostnaden för elektrikerns arbete och materialet är försumbar i det stora hela. Fundera på hur ni ska inreda rummet och vad det ska användas till. I kök och vardagsrum behövs många uttag medan hallar och badrum kräver mindre.

Speciallösningar

Nu har du chansen att anpassa elen till er vardag. Sätt in fasta uttag för internet och data kablar, bygg in uttag i skåp för tvättmaskin och inbyggda vitvaror. Koppla lamputtag till en strömbrytare och slipp gå till varje fönster för att släcka fönsterlamporna. Besök gärna en elbutik eller webbshop och kolla på utbudet elartiklar, det kan ge bra inspiration till lösningar du inte ens visste fanns!